Hari Pertama Kebijakan 'Lockdown' Malaysia



Live streaming 24 jam:

Kuala Lumpur relatif lengang, pada hari pertama pemberlakukan pembatasan pergerakan warga di Malaysia. Meski dibatasi, warga masih diperbolehkan keluar rumah namun dilarang bepergian keluar negeri. Melalui sambungan Skype kita terhubung dengan ketua Persatuan Pelajar Indonesia di Malaysia, Muhammad Rajiv Syarif yang saat ini berada di Kuala Lumpur.

Ikuti berita terbaru di tahun 2020 dengan kemasan internasional berbahasa Indonesia, dan jangan ketinggalan breaking news dengan berita terakhir dan live report CNN Indonesia di dan channel CNN Indonesia di Transvision.

CNN Indonesia tergabung dalam grup Transmedia. Dalam Transmedia, tergabung juga Trans TV, Trans7, Detikcom, Transvision, CNN Indonesia.com dan CNBC Indonesia.

Follow & Mention Twitter kami:
@myTranstweet
@cnniddaily
@cnnidconnected
@cnnidinsight
@cnnindonesia

Like & Follow Facebook:
CNN Indonesia

Follow IG:
cnnindonesiatv

Nguồn:https://nhaxehoanglong.com/

35 thoughts on “Hari Pertama Kebijakan 'Lockdown' Malaysia

  1. saya harap indonesia cepat lockdown… wabak ini jika sudah sampai tempoh dia merebak sangat cepat…. kesian kebumi jenazah pun tidak boleh ahli keluarga datang dekat…. semoga semua nya baik2 dan kembali sedia kala….

  2. Semoga virus ini cepat berakhir..kami d Malaysia berkurung d rumah masing2..hari ini 22hb.kematian meningkat ke 10org dgn kes positive 1000+++..org.
    Semoga Malaysia & Indonesia juga sama2 dpt mengatasi wabak virus maut ini…Aamiin

  3. KPD RAKYAT INDONESIA.. MALAYSIA TIDAK LOCKDOWN.. HANYA KAWALAN PERGERAKAN. SEMUA KENA TINGGAL DI RUMAH.. BOLEH KELUAR ATAS URUSAN PENTING SHJ. SEPERTINYA UNTUK BELI MAKANAN.. DAN SEMUA PEJABAT KERAJAAN & SWASTA TUTUP.. KECUALI YANG PENTING. SEPERTI TENTERA.. KESIHATAN.. ELEKTRIK.. AIR.. MAKANAN MINUMAN DIBENARKAN..DAN KETUA KELUARGA SAHAJA DIBENARKAN KELUAR..SEMOGA INDONESIA SELAMAT DARI WABAK COVID19.AMBILAH TINDAKAN SEGERA.. KAMI TERLAMBAT SEDIKIT KERNA LAMBAT SEKAT PINTU KELUAR MASUK NEGARA.. JANGAN MENYESAL SAUDARAKU INDONESIA MALAYSIA SERUMPUN.. SEBARKAN..

  4. Doa kn kn rakyat Malaysia smua di jauh virus covid 19..skrg tgh lockdown kwalan pgerkn perit kehidupn stay at home tpi untok keselamatan trpksa menurut perintah.. Sy jua doa kn smua wrga Indonesia Di jauh dri virus corona.

  5. Kita di Malaysia cuma ngak mahu jadi spt ITALY… tu sj…kalau ada negara2 lain kepingin spt ITALY..iya silakan…ngak apa2 kok…

  6. Lock down dan gak lock down sama aja endingnya. Alasan pemerintah tidak lockdown saat ini krna alasan ekonomi. Pemerintah belum siap jika harus memasok bahan pangan ke kota terdampak lockdown atau "mengganti rugi" masyarakat ekonomi bawah seperti pedagang kaki lima, warung kecil, ojol dll karena semua itu butuh dana yg besar. Anggap aja dana yg dibutuhkan 1 Triliyun untuk lockdown tersebut. Dan karena tidak ada lockdown, akan ada beberapa warga yg terjangkit corona, jika jumlahnya membeludak. Pemerintah mau ga mau bangun rumah sakit darurat, beli obat, dan kebutuhan medis lainnya, yang (anggap aja) membutuhka dana 1 Triliyun juga. Tapi itu jika jumlah pasien tidak bertambah, ingat, tidak ada lockdown, jadi kemungkinan warga yg terkena akan meningkat. Dan otomatis dana yg dibutuhkan lebih banyak. Benar kata pepatah bilang, mencegah lebih baik dari pada mengobati.

  7. Temanw indonesia kalian kena mulakan langkah sebelum terjadi seperti kami…endahkan golongan elit negara kalian..yg penting kesihatan dan nyawa rakyat lg penting..kalau butuh kekerasan pake aja

  8. Dengar dan ikut arahan kerajaan kalau tak mahu kejadian yg lbih teruk terjadi, 2mingu sja pun, klau masih degil mcm2 masallah mcm2 hal akan trjadi trmasuk ekonomi negara akn lbih terjejas teruk, klau ekonomi memburuk kita rakyat yg bawah2 ni lg trkesan…

  9. di malaysia makin parah..udah 10 yg meninggal..ayuh indonesia lakukan lockdown sekarang sebelum jadi lebih buruk..salam dari malaysia

  10. kepada saudara2 serumpun…
    sama2 kita sdri lockdown pergerakkan anda semua..
    sebelum pihak berwajib wartakan undang2, kita sdri memulakannya..
    ayuh…sesama kita memudahkan kerja pasukan2 negara kita semua.
    bgi kerjasama tgni penyakit global skrg ini…👍👍👍👍

  11. Kami kat sini masih boleh keluar cari makanan… Berubat.
    Harga barang kecuali mask dan hand sntizer stabil …
    Pukul 7 malam sampai 7 pagi kami tak bolehlah keluar.
    Tidak dibenarkan pergi jauh berjarak 10 km.
    (Wajib tunjukan alamat yg ditempati).
    Police patroli 24 jam.
    Sekolah dan perusahaan diliburkan
    Dan tentera sudah turun tangan.
    Siapa yg melanggar akan ditangkap

  12. TOLONG SANGAT BUAT WARGA NEGARA INDONESIA UNTUK TETAP DIRUMAH, LAKUKAN SOSIAL DISTANCE SESUAI PERMINTAAN PEMERINTAH DEMI MEMUTUS RANTAI PENYEBARAN VIRUS INI 🙏🙏 KERJASAMA KALIAN SANGAT BERARTI DALAM 2 PEKAN INI TERIMA KASIH

  13. Kepada saudara2 di indonesia,ambil la langkah2 bersiap sedia jaga,kerna virus ini nga kenal pangkat,darjat,status mu,agama mu,harta mu kasus yang sedikit lama2 menjadi bukit sehingga hari ini..patuh la kepada arahan pemerintah kalian,jangan libur di tempat ramai,banyakan berdoa,doakan kami disini juga ya..smoga kalian sedar dan terlihat dampaknya negatifnya,apabila salah seorang dari keluarga kita sakit,dari sakit nga boleh melawat di rumah sakit, klo nga panjang umur,hanya dapat melihat org tersayang kita di tanah pekuburan selepas di kuburkan oleh pihak rumah sakit aja..bayangkan..

  14. Itu beza NEGARA SULTAN dan NEGARA REPUBLIK…pemerintah malaysia selalu dipantau sultan dalam tindakan harga barang dan perubatan sentiasa murah…pemerintah tidak boleh sewenang nak bermaharaja lela..

  15. Harini tentera malaysia turun padang bantu polis di setiap jalan… seorang sahaja boleh keluar utk beli barang dalam sebuah keluarga..jika ditahan keluar melebihi seorang nanti kena saman Rm300..

  16. tidak kira di mana. coronavirus sekarang berada di seluruh dunia. tanggungjawab sendiri, kalau tak ada keperluan duduk aja di rumah. Kalau, company kasi kita istirehat di rumah, rehat aja di rumah. Buat apa mahu memberhaya kan diri dan keluarga? Dan tunggu arahan dari pemerintah. Insya-Allah, bukan kita aja tapi dapat di tangani covid-19.

  17. Di Malaysia ni bukan lockdown tapi Movement Control Order, jadi pergerakan dibatasi dengan tujuan membendung penularan Covid. Hanya pekerja di bidang ‘essential’ dibenarkan untuk ke kerja dengan syarat-syarat yang ditetapkan MKN. Yang lain work from home. Kami berharap pematuhan MCO ini akan mengurangi kes-kes Covid, sekiranya tidak, kawalan yang lebih drastik mungkin dikenakan.

  18. Eat stupid food (porks, dogs, bats, rats, snakes, lizards) win stupid prizes (Asian Bird Flu, SARS, H1N1, COVID-19).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *